Adio BCR, Raiffeisen Bank și OMV Petrom! Austria lovește puternic în România. Dezastru care ni se pregătește

30 ian. 2023
Adio BCR, Raiffeisen Bank și OMV Petrom! Austria lovește puternic în România. Dezastru care ni se pregătește

Votul negativ dat de Austria României și Bulgariei pentru aderarea în spațiul Schengen a creat mari probleme companiilor austriece cu afaceri mari pe teritoriul țării noastre. Cele mai afectate au fost și cele cu numele cel mai sonor: BCR, care aparține ERSTE Bank, Raiffeisen Bank și OMV Petrom.

Primul pas a fost cel în care mii de clienți au ales să-și retragă conturile de la băncile austriece, iar apoi au încetat să mai alimenteze la OMV sau la OMV Petrom. Managerii companiilor au încercat să oprească dezastru spunând că ei susțin aderarea României la spațiul Schengen.

În ciuda acestei presiuni, dar și a majorităţii statelor membre UE, cancelarul austriac Karl Nehammer continuă să se opună. Chiar în ajunul vizitei care are loc chiar astăzi în Bulgaria, şeful guvernului de la Viena a întărit din nou veto-ul exprimat în luna decembrie, la Consiliul JAI.

“Atât timp cât spaţiul Schengen nu funcţionează, şi, spre exemplu, Germania desfăşoară controale la frontiere cu alte state membre Schengen precum Austria, la fel cum procedează şi multe alte state europene, nu putem extinde acest Spaţiu.

Veto-ul Austriei rămâne, de aceea, în vigoare, până când situaţia se va schimba fundamental”, a transmis Karl Nehammer, potrivit unui comunicat citat de agenţia austriacă de presă APA.

Austria crează mari probleme României

Practic acesta insistă că Austria se va opune în continuare aderării României la Spațiul Schengen. Președintele Klaus Iohannis îndemna românii să fie diplomați și era convins că va regla situația la următorul consiliu. Dar la cum arată lucrurile acum, nimic nu pare rezolvat.

“Trebuie să apăsăm şi mai tare pe frână în privinţa azilului, nu doar în Austria, ci în toată Europa. Bulgaria are nevoie de sprijin rapid şi adecvat pentru protecţia frontierei externe cu Turcia. Gardul de frontieră al Greciei poate servi ca model”, a subliniat cancelarul austriac.

Până acum, Comisia Europeană a refuzat să furnizeze fonduri pentru ziduri, garduri şi sârmă ghimpată pentru protecţia graniţei externe a spaţiului Schengen, dorind numai să sprijine infrastructura din zona de frontieră. În luna decembrie, Comisia a transmis că îi revine Bulgariei să decidă ce mijloace foloseşte pentru a-şi proteja frontierele.