Adio OMV Petrom! Este lovitura anului dată de stat, după scandalul Schengen! Austria e în genunchi

20 ian. 2023
Adio OMV Petrom! Este lovitura anului dată de stat, după scandalul Schengen! Austria e în genunchi

OMV Petrom a intrat în prim-planul autorităților din România după ce a anunțat că nu va plăti taxa de solidaritate la noi în țară.

Pe fond, ANAF a pornit în controale la mai multe companii care ar trebui să plătească această taxă și, evident, și la OMV Petrom.

Președintele ANAF, Lucian Heiuș, a declarat luni seara la Antena 3 CNN că verificările au loc asupra modului în care este calculată cifra de afaceri a companiilor care pot intra sub incidența OUG 186.

„În prima etapă verificăm dacă se respectă prevederea ordonanței 186, respectiv dacă 75% din cifra de afaceri a OMV Petrom pentru anul 2022 este formată din cele patru coduri CAEN care sunt prinse în ordonanța 186.

Dacă îndeplinesc acest prag, și facem aceste controale, și vreau să fie foarte clar pentru toată lumea, la toate societățile care își desfășoară activitatea în acest domeniul energetic, nu doar la OMV, le vom notifica și le vom spune că datorează contribuția de solidaritate, că termenul final de depunere a declarației este 25 iunie și trebuie să-și achite această contribuție.

În situația în care în 25 iunie nu vor depune declarații, atunci vom face control și vom aplica exact formula din ordonanță. 

Vom emite decizia de impunere și dacă ea nu este achitată, se va trece la executare silită a OMV sau la orice altă companie care datorează acești bani”, a fost declarația făcută de șeful ANAF în cadrul emisiunii Sinteza Zilei.

OMV Petrom a anunțat că nu plătește taxa de solidaritate în România

Compania anunțase că nu va plăti taxa de solidaritate în România, însă o va plăti în Austria. Compania austriacă a motivat că veniturile din extracția hidrocarburilor şi rafinare nu trec de 75% din cifra de afaceri.

„Conform art. 1, alin. (1) din Ordonanţa Guvernului, taxa de solidaritate se aplică firmelor care au cifra de afaceri de peste 75% inclusiv, din activităţi desfăşurate în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriilor, cu codurile CAEN: 0610 – Extracţia ţiţeiului, 0620 – Extracţia gazelor naturale, 0510 – Extracţia huilei, 1910 – Fabricarea produselor de cocserie şi 1920 – Fabricarea produselor obţinute prin rafinarea petrolului”, spunea și Ministerul Finanțelor în cadrul unui comunicat de presă.