Raiffeisen Bank și BCR primesc o lovitură puternică după scandalul Schengen. Banca Transilvania are în plan atragerea unui număr mai mare de clienți, însă cum va face asta?
CEO-ul Băncii Transilvania vorbeşte despre planurile din acest an pe care le are banca, dar și despre profit și capitalizare. Se pare că anul 2022 nu a fost unul prea prosper pentru Banca Transilvania și nici pentru alte bănci, după cum spune aceasta.
Noul an însă se arată a fi unul mai optimist. Cu pași mici, precizează Omer Tetik, lucrurile ar putea să meargă mai bine ca oricând. Acesta susține că dobânzile nu vor mai crește, sau cel puțin acestea sunt așteptările analiștilor.
Pe de altă parte, el a explicat că e puțin probabilă și o scădere radicală, însă chiar și-așa, lucrurile arată mai bine față de anul trecut.
”Mergem pe gheaţă, aşa că preferăm să mergem cu paşi mici, dar important este că mergem înainte. Nu cred că vom reveni prea curând la statu quoul de dinainte de 2022, dobânzile la lei depind inclusiv de factori externi, însă este puţin probabil să scadă radical, chiar şi într-un scenariu ideal, aşa că scenariul cel mai probabil înseamnă o stabilizare a dobânzilor, pe care îl vedem deja, după care o să urmeze o scădere graduală şi moderată, în următorii ani”, a spus Omer Tetik într-un interviu pentru ZF.
Chiar și așa, Banca Transilvania este pregătită să se adapteze în fața nevoilor clienților. CEO-ul băncii spune că se va continua finanțarea pentru sectorul imobiliar, în cazul dezvoltatorilor, iar nivelul persoanelor fizice, banca urmează să ofere credite imobiliare în continuare.
Problema, spune însă acesta, ar fi că există o cerere în scădere, având în vedere creșterea IRCC. De asemenea și condițiile de încadrare pentru acordarea de credite le crează probleme persoanelor fizice.
Totuși, lucrurile s-ar putea rezolva în perioada următoare, a mai completat acesta.
”Chiar şi în aceste condiţii, noi avem planuri de creştere, şi noi şi clienţii trebuie să ne adaptăm, dar pentru asta avem nevoie de capital şi de un mediu favorabil investiţiilor.
Vom continua să finanţăm şi sectorul imobiliar, dar pentru selecţia proiectelor, ne uităm la capacitatea şi experienţa dezvoltatorilor în livrarea acestora.
La nivelul persoanelor fizice, noi vrem să dăm credite imobiliare, dar problema este că cererea a scăzut, din cauza creşterii IRCC-ului şi a noilor condiţii de încadrare pentru acordarea de credite, cum ar fi necesitatea unui avans mai mare”, a mai spus el.