Nu doar Raiffeisen Bank și BCR se află acum în centrul atenției, din cauza scandalului Schengen și nu numai. Ci și BRD, care trebuie să se lupte cu o gravă problemă de imagine. Nu trebuie uitat nici faptul că austriecii de la Raiffeisen au fost nevoiți să returneze peste 13 milioane de euro clienților din cauza unor practici comerciale ilegale.
Oficialii băncii nu au dorit să comenteze și au încercat să îngroape subiectul și să-l acopere cu alt tip de informații. BRD se găsește într-o situație similară, dar de data aceasta din cauza BRD Pensii, unde a avut loc un prjudiciu enorm.
BRD Pensii (Pilon II) este cel mai mic fond de pensii private obligatorii din România,iar în momentul de față are cea mai slabă performanţă de la înfiinţarea sistemului din 2008 încoace. Acesta este și unul dintre motivele pentru care, din toamna acestui an banca BRD nu mai încheie contracte de aderare la Pilonul II şi Pilonul III.
În urmă cu câteva luni, la BRD Pensii a fost descoperită cea mai mare fraudă financiară a ultimilor ani. Oamenii legii au explicat atunci că fostul CEO al BRD Pensii Alina Andreescu, dar şi alte persoane şi-au însuşit foarte mulți bani prin crearea de conturi fictive. Astfel francezii s-au văzut nevoiți să aducă 23 de milioane de euro, bani de la firma mamă pentru a regla lucrurile.
În acest context, cei de la ZF.ro citează surse care susțin că BRD ar pregăti vânzarea BRD Pensii. Oficialii au transmis că ei nu comentează zvonuri.
În schimb, banca BRD a anunţat că nu va mai „prezenta clienţilor aspecte relevante ale fondurilor de pensii şi nu va mai încheia contracte de aderare la fondurile de pensii“.