Este alertă mondială după ce Organizația Mondială de Sănătate (OMS) a constatat că o serie de siropuri contaminate au dus la decesul a peste 300 de copii. Situația este critică și se cere retragerea lor de pe piață cât mai rapid, mai ales că acestea se eliberează fără prescripție medicală.
OMS a dat prima alertă la scurt timp după moartea mai multor copii în Gambia în luna octombrie, urmată la o lună de o a doua alertă referitoare la Indonezia şi o alta, la începutul acestei luni, pentru Uzbekistan.
OMS a spus clar și numele companiilor producătoare, care provin din India. Este vorba despre Marion Biotech şi Maiden Pharmaceuticals. Oficialii organizației au transmis tuturor statelor că este necesar să-şi sporească eforturile pentru depistarea şi retragerea din circulaţie a tuturor medicamentelor contaminate, să supravegheze mai strict lanţurile de aprovizionare şi să dea alarma în cazul descoperirii unor produse neconforme.
Siropuri de tuse fabricate în India aveau un conţinut ridicat de dietilen glicol şi de etilen glicol. „Aceste substanţe contaminante sunt produse chimice toxice utilizate ca solvenţi industriali sau în soluţii antigel şi pot fi mortale chiar dacă sunt ingerate în cantităţi mici”, a avertizat OMS, adăugând că „nu ar trebui să se găsească niciodată în medicamente”.
Fabricanţii de medicamente ar trebui „să cumpere doar excipienţi de calitate farmaceutică şi doar de la furnizori acreditaţi”, a subliniat OMS. Companiile farmaceutice trebuie să ţină o evidenţă completă a achiziţiilor pe care le fac, să efectueze „teste exhaustive” ale ingredientelor înainte de a le utiliza şi să furnizeze certificate care atestă calitatea produsului.
De asemenea, OMS mai spune că furnizorii şi producătorii de medicamente trebuie „să verifice mereu indicii ale unei contrafaceri” şi să vândă doar medicamente utilizate de autorităţile competente.