Banca Transilvania face anunțul anului! Ce se întâmplă și cu cei care au conturi la Raiffeisen Bank sau CEC Bank? Este oficial

30 ian. 2023
Banca Transilvania face anunțul anului! Ce se întâmplă și cu cei care au conturi la Raiffeisen Bank sau CEC Bank? Este oficial

Dacă ai cont la Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, CEC Bank, ori altă bancă din România, atunci este bine să știi ce se întâmplă cu economia țării, dar și cum ți-ar putea afecta acest lucru ratele lunare.

Andrei Rădulescu, director Analiză macroeconomică de la Banca Transilvania a făcut câteva precizări în acest sens. El a vorbit despre modul în care a evoluat economia România, având în vedere pandemia, dar și situația din Ucraina.

Dacă în anul 2020, România înregistra un PIB în scădere în zona euro, iată că un an mai târziu, lucrurile s-au redresat, iar în 2021, economia României a crescut cu 5,9% iar economia zonei euro a crescut cu puţin peste 5%.

Ce s-a întâmplat în acest an și ce rol au avut băncile precum ING Bank, Banca Transilvania, ori CEC Bank? Au avut loc investiții masive în România și nimic nu a fost întâmplător, spune expertul de la Banca Transilvania.

”S-a investit în România. De ce? Pentru că România este singura ţară din Europa Centrală şi de Est care nu a reuşit să dezvolte infrastructura critică pe parcursul ultimilor trei decenii. S-a investit în România pentru că noi suntem graniţa de Est a Blocului Euro-Atlantic şi pentru că nimeni din acest nucleu dur al Blocului Euro-Atlantic nu vrea instabilitate la graniţă, nu vrea ca pericolul, să spunem, confruntărilor militare, sociale, cu riscuri puternice din perspectiva economică să se apropie de Germania, de Franţa şi atunci trebuie ca graniţele să fie solide, vitrina trebuie să arate foarte bine şi se va investi în continuare în România”, a declarat Andrei Rădulescu, la conferinţa „România şi Piaţa Liberă”, organizată de Oxygen Events.

Ce se întâmplă cu ratele la Banca Transilvania, CEC Bank, ori Raiffeisen Bank

Și ce ar putea urma în continuare? Oficialul de la Banca Transilvania spune că există o divergenţă în ceea ce priveşte indicatorul de încredere în economie.

Cu alte cuvinte, în România s-a înregistrat o tendinţă de ameliorare în ultimele luni, indicatorul fiind în noiembrie la nivelul pre-pandemie, un nivel superior comparativ cu cel din zona euro.

Totuși, deși există multe provocări, s-ar putea ca anul acesta situația să se amelioreze, iar reprezentantul de la Banca Transilvania nu este singurul care spune asta.

Anterior, economiștii precizau că românii care au credite la Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, ori CEC Bank ar putea plăti dobânzi mai mici anul acesta, lucrurile fiind destul de optimiste.