Banca Transilvania este în momentul de față lider detașat pe piața bancară din România, având cele mai multe active. Pe locurile 2 și 3 se clasează BCR și BRD la distanță destul de mare. Scandalul Schengen a consolidat și mai mult poziția băncii românești pentru că foarte mulți clienți au ales să-și mute banii aici sau la CEC Bank.
O informație aruncată pe piață de jurnaliștii de la Europa Liberă i-a alertat pe toți românii care au depozite la Banca Transilvania, mai ales după falimentul SVB și problemele mari de la Credit Suisse.
Mai exact, cei de la Europa Liberă susțin că instituția bancară ascunde o gaură de peste 2 miliarde de lei, care ar fi fost raportată ca și profit. Ancheta jurnaliștilor ar fi pornit de la un pont. Reprezentanții Banca Transilvania neagă toate acuzațiile, iar răspunsul a venit prompt.
„Rezultatele financiare BT pe 2022 sunt pozitive, corecte si auditate.”
Cea mai mare bancă din România, Banca Transilvania (BT), cu o cotă de piață de aproximativ 20 de procente a anunțat la sfârșitul lunii februarie un profit record pe anul 2022. Mai exact, un profit net consolidat al Grupului Financiar BT de 2,488 miliarde de lei, din care cel al băncii de 2,178 miliarde de lei. Analizând evoluția financiară a băncii pe anul trecut, am observat un joc al cifrelor prin care oficialii companiei au reușit să acopere o gaură de aproximativ 2,4 miliarde de lei, spun cei de la România Liberă.
Conducerea Băncii Transilvania insistă că nu este nimic suspect în bilanțul companiei și că niciun client nu are de ce să se teamă. Totuși această informație provenită pe surse crează o oarecare stare de alertă. Rămâne de văzut dacă este doar un joc al concurenței care dorește să mai stopeze astfel avântul BT sau dacă într-adevăr banca are probleme.