Anul 2025 a început prost, cu multe taxe și impozite pentru toată lumea. A venit cu vești bune pentru unii angajați, însă pentru că salariul minim pe economie a crescut. Dar asta a influențat direct și costul achiziționării vechimii în muncă pentru pensie.
Persoanele care doresc să cumpere acum perioade de vechime pentru a beneficia de pensie vor plăti sume mai mari, întrucât acestea vor fi calculate pe baza noii valori a salariului minim brut, care va crește la 4.050 de lei.
Conform reglementărilor actuale, costul pentru achiziționarea unui an de vechime în muncă va fi de 1.012,5 lei, cu 87,5 lei mai mult decât în prezent.
Aceste majorări vor afecta și persoanele care nu au cotizat la sistemul public de pensii pentru perioade de până la șase ani. Aceștia pot acoperi retroactiv acele perioade, dar doar dacă nu sunt pensionari și doar pentru intervalul cuprins între vârsta de 18 ani și vârsta standard de pensionare.
În plus, cei care au lucrat în străinătate, dar nu au contribuit la sistemele de pensii, pot cumpăra perioade de vechime pentru a le adăuga în sistemul românesc, inclusiv pentru perioadele neacoperite în Uniunea Europeană sau în alte state cu care România are acorduri bilaterale de securitate socială.
Contribuția pentru achiziționarea vechimii în muncă se va calcula prin aplicarea unei cote de 25% din salariul minim brut în vigoare la momentul semnării contractului cu casa de pensii.
De exemplu, în 2025, cu salariul minim majorat la 4.050 de lei, sumele care vor trebui plătite vor crește la 1.012,5 lei, față de 925 de lei cât sunt acum.
Pe lângă faptul că va afecta costurile pentru achiziționarea vechimii în muncă, majorarea salariului minim la 4.050 de lei va contribui la alinierea României la standardele economice ale Uniunii Europene.
Totuși, guvernul nu a clarificat încă dacă suma netaxabilă de 300 de lei aplicată în prezent va rămâne neschimbată în 2025, ceea ce ar putea influența suma efectivă cu care va crește salariul net al angajaților.
Dacă acești 300 de lei rămân neimpozabili, angajații ar putea beneficia de un venit suplimentar de 212 lei lunar.
Începând de anul viitor, salariații vor avea posibilitatea de a verifica online vechimea în muncă, accesând platforma Revisal, registrul general de evidență a salariaților.
Acesta va oferi informații complete despre toate contractele de muncă din România.
Angajatorii vor fi obligați să asigure accesul la aceste informații și să răspundă la solicitările salariaților sau fostilor salariați privind documentele din dosarul personal sau înregistrările din registrul electronic, în termen de cel mult 15 zile de la solicitare.