România a ajuns pe ultimul lor în Uniunea Europeana ca procent de populație vaccinată anti COVID-19. Situația este extrem de îngrijorătoare, iar reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății au trimis un expert în țara noastră pentru a evalua situația.
Oficialul a dorit să afle de ce refuză românii cu atât vehemență și care este cea mai mare teamă a lor. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Campaniei de Vaccinare a dat detalii despre concluziile la care a ajuns expertul OMS în urma unei atente analize.
Cea mai mare teamă rămâne frica de reacțiile adverse date de vaccinurile anti coronavirus. Comunicarea a fost defectuoasă și astfel s-a inoculat teama în mentalitatea românilor, care aleg să nu se imunizeze din cauza spaimei că li s-ar putea întâmpla ceva grav ulterior.
Reprezentantul OMS va rămâne în România cel puțin două luni pentru a încerca să ajute autoritățile române. Bulgarii au reușit să crească intens rata vaccinării după ce au dat o lege că cei nevaccinați, care se îmbolnăvesc de COVID-19 trebuie să-și plătească spitalizarea.
„În timp ce decesele bat record după record şi serviciul de ambulanţă nu mai face faţă solicitărilor, Organizația Mondială a Sănătății se implică în România pentru a rezolva criza sanitară și pentru impulsionarea campaniei de vaccinare anti-COVID.
Da, într-adevăr, în cursul acestei dimineţi am avut o întâlnire de aproximativ două ore cu reprezentanţi şi experăţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în problema vaccinării împotriva COVID-19, întâlnire la care au participat şi reprezentanţii Institutului de Sănătate Publică şi Ministerul Sănătăţii.
În principiu, în prima parte a dezbaterii au fost prezentate datele care ţin de situaţia epidemiologică extrem de complicată din România din acest moment şi evident date din perspectiva campaniei de vaccinare.
Din acest punct de vedere, am încercat împreună cu experţii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii să identificăm, în baza datelor disponibile în România şi datele pe care dumnealor de deţineau despre România. Cea mai frecventă invocare a refuzului sau a ezitării pentru vaccinare rămâne teama de reacţii adverse şi de atunci, din această perspectivă este nevoie de o comunicare mult mai aplicată pe segmente populaţionale de grupe populaţionale, pentru că priorităţile sunt diferite de la o grupă de vârstă la alta.
De asemenea, ce este foarte important este să implicăm mai mult corpul medical şi personalul medical în ceea ce priveşte promovarea beneficiilor vaccinării. A fost apreciat faptul că personalul medical este vaccinat într-o proporţie ridicată, însă s-a transmis această necesitate de a recomanda şi vaccinarea. Nu este suficient să ne vaccinăm noi dacă nu şi recomandăm acest lucru celor din jur, mai ales când vorbim de personal medical. Pentru acest lucru, dumnealor şi-au arătat disponibilitatea de a susţine toată campania de comunicare prin materialele suport, atât materialele video cât şi materiale deja elaborate, care vor fi traduse în limba română şi pot fi puse la dispoziţia noastră.
Într-adevăr, un reprezentant al OMS a ajuns astăzi în România. Probabil că în jur de două luni, aşa cum spunea şi profesorul Rafila, va rămâne, rolul fiind acela de monitorizare pe de-o parte a măsurilor impuse de autorităţi, de a ţine legătura între autorităţile din România şi reprezentanţii Biroului Regional European al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, de a identifica nevoile şi ulterior, eventual de a comleta resursele de care avem nevoie, resurse materiale umane şi tot ce va fi identificat în perioada următoare şi cu siguranţă vorbim şi de zona de expertiză pe această situaţie de urgenţă în condiţii de pandemie.
Evident că nu este o situație deloc îmbucurătoare. Dimpotrivă. Este o situație extrem de tristă, să vezi în fiecare zi, sute de oameni care își pierd viața, din cauza unei boli care ar putea să fie prevenibilă prin vaccinare și prin respectarea celorlalte măsuri de pevenție. Tocmai de aceea, este aproape de neînțeles, cum oameni care sunt la risc, oameni vulnerabili, oameni care sunt în vârstă, evită să se vaccineze, evită încă de teama unor așa-zise reacții adverse, pentru că, poate că, într-adevăr, au fost intens mediatizate, au fost exagerate, tocmai de aceea, zona de comunicare și intensificarea comunicării strict pe partea de reacții adverse, cred că este binevenită”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiţă la Antena 3.