METEO. După ce în urmă cu o săptămână toți eram convinși că a venit vara și deja schimbam hainele groase din dulapuri cu cele subțiri, un val de aer polar a dat toată prognoza peste cap. Vremea este deosebit de rece pentru această perioadă, iar temperaturile sunt în anumite zone și cu 10 grade mai scăzute decât ar fi normal.
Din păcate, veștile sunt proaste și în continuare. Va continua să fie frig până joi, 15 mai, când se va ajunge spre 24 de grade, dar apoi imediat se va răci și abia după 21 mai ne putem aștepta la o încălzire puternică. Până atunci, nopțile vor fi destul de reci și frigul va persista peste tot. În partea de munte chiar va ninge, iar asta va genera frig și în alte regiuni.
Directorul ANM, Elena Mateescu a vorbit în cadrul unei intervenții la România TV despre prognoza actualizată și a dat ultimele informații despre vreme, care așa cum am menționat nu sunt deloc cele mai bune.
„Într-adevăr, la altitudini mai mari de 1500 de metri, vorbim predominant de precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, chiar și cu depunere de strat de zăpadă. De altfel, înregistrăm cele mai coborâte temperaturi în zona montană, de pildă, 15 grade la Căliman, unde și stratul de zăpadă măsoară 15 cm, -3 grade la Vârful Omu sau Bâlea Lac, cel mai cald – 19 grade C la Moldova Veche, cu 13-14 grade, de asemenea, în Capitală.
Iar până la finalul celei de-a doua decade din această lună vorbim de o vreme mai rece decât în mod obișnuit pentru perioada la care ne aflăm, având în vedere temperaturile maxime, cu mici variații de la o zi la alta, care se vor situa între 11 până la 19-20-21 de grade C, cea mai caldă zi din această săptămână va fi ziua de joi, cu maxime care vor fi în ușoară creștere, până la 24 de grade în partea de Sud a țării, inclusiv în Capitală, 23-24 grade C, iar minimele, în următoarele nopți, vor fi mai reci, mai ales în depresiuni, acolo unde se va produce și brumă, temperaturile vor fi ușor negative, între -1-2 grade C, inclusiv în Capitală, minime mai coborâte, având în vedere următoarele nopți, mai ales, spre 5-6 grade C.
De abia după 21 mai, ne așteptăm la temperaturi în creștere și să contăm din nou pe valori apropiate unei zile de vară, cu un ecart la scara întregii țări între 15 până la 24-25 de grade.”, a spus directorul ANM, în exclusivitate la România TV.
La nivel național, valorile termice vor fi comparabile cu cele din intervalul anterior și vor caracteriza în continuare o vreme deosebit de rece pentru această perioadă în cea mai mare parte a țării. Cerul va fi variabil, cu înnorări mai ales după-amiaza și seara, când vor fi averse, posibil însoțite și de descărcări electrice, local în zonele de munte și pe arii restrânse în rest, cu probabilitate mai mare în centru, sud și est.
Izolat vor fi condiții pentru grindină sau măzăriche. La munte, la altitudini în general de peste 1500 m, vor fi precipitații și sub formă de lapoviță și ninsoare. Vântul va sufla slab și moderat. Temperaturile maxime se vor situa între 11 și 20 de grade, iar cele minime se vor încadra între 2 și 10 grade, mai scăzute pe arii restrânse îndeosebi în depresiunile Carpaților Orientali unde se va produce brumă. Dimineața și noaptea, izolat va fi ceață.
În București, valorile termice vor fi comparabile cu cele din intervalul anterior și vor caracteriza în continuare o vreme deosebit de rece pentru această dată. Temperatura maximă va fi de 17…18 grade, iar cea minimă de 5…7 grade. Cerul va fi temporar noros ziua când vor fi condiții pentru ploi slabe de scurtă durată și mai mult senin pe parcursul nopții. Vântul va sufla slab până la moderat.