Probleme mari pentru OMV Petrom după scandalul Schengen. Dacă până acum compania era foarte favorizată de statul român, în ultima perioadă se aplică legea drastic în ceea ce o privește. Doar că reprezentanții austrieci nu prea vor să accepte acest lucru.
Astfel s-a ajuns la situația în care OMV Petrom refuză să plătească taxa de solidaritate, impusă de UE, care ar trebui să revină României. În schimb, compania nu are nicio problemă să vireze banii Austriei.
OMV Petrom este și lider pe piața carburanților, ceea ce înseamnă că fixează și prețul. Așa că toți cei care cumpără benzină și motorină de aici trebuie să știe cine dă tonul și unde merg banii lor.
Ministrul Energiei Virgil Popescu a dat asigurări că OMV Petrom își va plăti taxa impusă de UE, chiar dacă încearcă să scape de ea. Momentan există un conflict deschis pe acest subiect.
”Sunt convins că toate companiile din România care sunt în acel Regulament European şi în acea transpunere a Regulamentului vor plăti. Toate companiile. Eu vă spun că toate companiile nu vor putea scăpa, aţi văzut şi declaraţia şefului ANAF”, a afirmat ministrul Energiei, Virgil Popescu, marţi seară, în judeţul Gorj, răspunzând unei întrebări a jurnaliştilor.
Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuş, anunţa, duminică, verificări asupra modului în care este calculată cifra de afaceri, „nu numai OMV-ul ci şi toate societăţile care se încadrează în prevederile acestei Ordonanţe”, care stabileşte taxa de solidaritate.
”Noi, ca ANAF, nu putem să facem decât un lucru, şi o să îl facem extrem de ferm, începând de mâine, vom verifica nu numai OMV-ul ci şi toate societăţile care se încadrează în prevederile acestei Ordonanţe şi din primele verificări o să vedem dacă cifra lor de afaceri, 75% reprezintă acele coduri CAEN prevăzute clar în Ordonanţă. Nişte controale finale nu pot fi făcute în următoarele zile pentru că situaţiile financiare, în România se finalizează şi se depun la 30 mai dar cu o probabilitate de 99,9%, în maximum două săptămâni o să pot să spun dacă în cazul OMV-ului datorează sau nu această contribuţie de solidaritate. În maximum două săptămâni”, declara şeful ANAF, potrivit News.ro.