Acești români pot beneficia de 5.900 de lei, bani de la stat. Pentru a intra în posesia lor, trebuie îndeplinite anumite condiții.
Asociația pentru Pensii Administrate Privat din România (APAPR) a realizat o analiză în care se arată că randamentul Pilonului II de pensii a depășit dobânzile oferite pentru depozitele bancare și câștigul din acumularea de euro în cei 15 ani ed la apariția sistemului.
Instrumentele folosite cel mai des sunt fondurile de pensii, acestea fiind și cele mai eficiente. La acest sistem contribuie peste 7,9 milioane de oameni în mod obligatoriu.
APAPR a publicat un calcul realizat pe cazul unui român cu un salariu mediu pe economie și care contribuie la Pilonul II de pensii încă din 2008.
„În cei 15 ani, suma contribuțiilor brute virate în Pilonul II ajunge la 22.406 lei, în timp ce suma acumulată (media tuturor fondurilor) se ridică la 28.305 lei. Diferența o reprezintă un câștig mediu de 5.900 lei, net de toate comisioanele, mai mult decât dublu față de actualizarea contribuțiilor brute doar cu inflația și net superior acumulării prin depozite bancare sau cumpărarea monedei euro”, a transmis APAPR.
Pilonul II de pensii private obligatorii a generat un randament mediu anual de 7,16% în perioada 20 mai 2008 și 31 decembrie 2022. Ca o comparație, în aceeași perioadă, rata medie anuală a inflației a fost de 4,19%.
Cu acești bani au fost efectuate plăți de peste 1,1 miliarde lei pentru 88.202 de participanți și beneficiari.
APAPR mai spune că la finalul anului trecut, Pilonul II a avut active în valoare de 96,4 miliarde lei, acesta fiind un record istoric pentru sistem.
Asociația pentru Pensii Administrate Privat din România (APAPR) mai arată că Pilonul II a virat contribuții brute în valoare de 79 miliarde lei în aproape 15 ani de la apariție.