Acești români pot încasa 570 de lei de la stat. Ce au de făcut? Este foarte simplu, iar toate informațiile se regăsesc într-un ordin emis de autorități.
Pentru a încuraja natalitatea în România, autoritățile fac din ce în ce mai multe demersuri iar printre altele se numără și acordarea de tichete de creșă.
Valoarea acestora ar putea fi majorată începând cu luna aprilie, iar beneficiarii primesc o sumă destul de consistentă. Cine încasează tichete de creșă și care sunt condițiile?
Aceste tichete sunt acordate lunar angajaților din România, care însă, mare atenție, nu beneficiază de concediul și indemnizația pentru creșterea copilului.
Suma de pe tichetul respectiv poate fi folosită însă doar pentru a achita taxa de creșă la care un copil este înscris, iar acest lucru se aplică atât la creșele private, cât și la cele de stat.
De asemenea, banii mai pot fi folosiți și pentru a plăti o bonă. Practic, beneficiarii trebuie să aibă un copil, pe care îl duc la creșă, sau o bonă, în grija căruia stă cel mic, care evident, este autorizată.
Tichetele de creșă sunt acordate lunar și nu sunt impozitate, iar valoarea lor este de 570 de lei. Din aprilie însă, beneficiarii ar putea să primească mai muți bani.
Potrivit ordinului MMSS 1.306/2022, valoarea nominală a tichetelor de creșă mai este stabilită doar până în luna martie 2023, deci rămâne de văzut ce se va schimba până atunci.
„Art. 1. – Pentru semestrul II al anului 2022, începând cu luna octombrie 2022, valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creşă, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018, cu modificările ulterioare, este de 570 lei.
Art. 2. – Valoarea nominală stabilită la art 1. se aplică și pentru primele 2 luni ale semestrului I al anului 2023, respectiv februarie 2023 și martie 2023”, se arată în Ordinul Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMSS) 1.306/2022.