Se dau 650 de lei de la stat. Românii care pot să primească banii. Trebuie depusă de urgență această cerere

20 mart. 2025
Se dau 650 de lei de la stat. Românii care pot să primească banii. Trebuie depusă de urgență această cerere

Se dau 650 de lei de la stat pentru românii care întrunesc aceste condiții și care depun o cerere. Cine sunt cei vizați și ce sume mai pot să primească? 

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat că termenul limită pentru depunerea cererilor de plată pentru serviciile de silvomediu, climatice și de conservare a pădurilor este 30 mai.

Aceste fonduri sunt destinate proprietarilor și administratorilor de păduri care adoptă măsuri pentru protejarea mediului și conservarea biodiversității. Sumele acordate variază în funcție de tipul și amploarea angajamentelor asumate de beneficiari.

După completarea online, cererea trebuie tipărită, semnată și trimisă împreună cu documentele necesare către Centrele Județene APIA sau la Centrul Municipiului București. În cazuri speciale, cererile pot fi depuse pe suport de hârtie, însoțite de documentele corespunzătoare.

Această măsură face parte din submăsura 15.1 „Plăți pentru angajamente de silvomediu” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020. Scopul acestei scheme de ajutor este de a sprijini proprietarii de păduri, inclusiv Unități Administrativ-Teritoriale, care gestionează fondul forestier național.

Cine primește bani de la stat

Sprijinul financiar anual este acordat pentru a compensa pierderile de venit și costurile suplimentare generate de implementarea practicilor sustenabile de gestionare a pădurilor.

Câți bani primesc românii? De la 2oo, dar și până la 650 de lei, ori chiar mai mult de atât. Mai exact, beneficiarii pot solicita ajutor financiar nerambursabil din două pachete disponibile.

Pachetul 1 cuprinde zone de liniște. Aici se acordă 38 euro/an/hectar, adică în jur de 200 de lei, pentru întreaga suprafață inclusă în angajament. De cealaltă parte, Pachetul 2 vizează utilizarea atelajelor pentru colectarea lemnului din rărituri.

În acest caz se primesc 137 euro/an/hectar, adică în jur de 650 de lei, pentru suprafața anuală pentru care se solicită sprijin (disponibil doar în combinație cu Pachetul 1).

Plățile sunt nerambursabile în proporție de 100%, dar pentru suprafețele mai mari de 500 hectare, se va aplica principiul degresivității.