Se impozitează sau nu banii pe care îi primești de la rude? Fie că vorbim despre un cadou de ziua ta, ori bani ca să îți cumperi o casă, ori ce vrei tu, ANAF clarifică situația.
Au tot existat zvonuri conform cărora transferurile de bani între rude, ori banii primiți la nuntă, ori la botez, ar urma să fie impozitați de către ANAF.
Nu ar fi de mirare o astfel de situație, având în vedere faptul că statul are nevoie de bani la buget și au tot fost anunțate majorări și nu numai. Dar totuși care e adevărul?
ANAF anunță că nu se impozitează banii primiți de la rude și că astfel de zvonuri sunt false. Mai exact, aceste venituri sunt neimpozitabile, la fel ca sumele încasate de la nunți ori botezuri.
„La art. 61 şi art. 62 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, sunt prevăzute categoriile de venituri impozabile, cât şi cele neimpozabile. „Transferurile/sumele date/încasate de la rude” se subscriu operaţiunilor de donaţie/dar manual şi se încadrează în categoria veniturilor neimpozabile sau în funcţie de împrejurările fiecărei situaţii de fapt, pot îmbrăca forma unor datorii, ceea ce reprezintă surse neimpozabile.
În ceea ce priveşte sumele încasate ca urmare a evenimentelor familiale (nunţi/botezuri), pentru care nu există obligaţia declarativă din partea contribuabilului, sursele de fonduri de natura darurilor primite cu ocazia acestor evenimente reprezintă de asemenea venituri neimpozabile”, menţionează instituţia.
ANAF adaugă totuși că în cadrul procedurii de verificare a situaţiei fiscale personale, organele fiscale examinează înscrisurile sau informaţiile despre activitatea persoanei fizice verificate, referitoare la intrările şi ieşirile de fonduri şi la creşterea sau descreşterea elementelor patrimoniale pe perioada verificată.
Ce înseamnă asta? Că în cazul în care se constată că declaraţiile fiscale, documentele şi informaţiile prezentate în cadrul procedurii de verificare sunt incorecte, incomplete, false sau dacă persoana fizică verificată refuză, în cadrul acelaşi proceduri, prezentarea documentelor pentru verificare sau acestea nu sunt prezentate în termen legal sau persoana se sustrage prin orice alte mijloace de la verificare, organul fiscal central stabileşte baza de impozitare ajustată pentru impozitul pe venit şi emiterea deciziei de impunere.