Se închide această bancă de top! Este dezastru pentru clienți. Ce se întâmplă și cu BCR și Banca Transilvania

10 mai 2023
Se închide această bancă de top! Este dezastru pentru clienți. Ce se întâmplă și cu BCR și Banca Transilvania

Sistemul bancar se zgduie din temelii. După două prăbușiri marcante în SUA și problemele enorme de la Credit Suisse, veștile proaste nu se opresc aici. O altă bancă este la un pas de faliment și s-ar putea închide definitiv. Este vorba despre First Republic, care părea destul de sigură.

Clienții băncilor din România au început să intre în panică, iar reacțiile celor de la BCR și Banca Transilvania, primele două în România ca număr de active au fost prompte. Au apărut multe campanii de marketing și oferte greu de refuzat, însă momentan mulți încă se gândesc să-și retragă depozitele din bănci.

În Statele Unite, First Republic se situează pe locul 14 în topul celor mai mari bănci din punct de vedere al activelor din aproximativ 4.100 de bănci. Prin comparație, întregul sistem bancar din România are 160 de miliarde de dolari în cele 32 de bănci. First Republic a înregistrat o creștere impresionantă a capitalizării de la 25 de miliarde de dolari la 300 de milioane de dolari în doar trei luni.

JPMorgan a avut succes în oferta sa de cumpărare a First Republic Bank în cadrul unei intervenții de urgență conduse de guvern. Scopul intervenției a fost acela de a atenua îngrijorările investitorilor după ce încercările private de salvare nu au reușit să remedieze deficiențele din bilanțul creditorului aflat în dificultate, ceea ce a dus la retragerea depozitelor clienților, scrie zf.ro.

Care este situația reală la BCR și Banca Transilvania

În doar trei luni, First Republic a devenit a treia mare instituție bancară din SUA care se prăbușește, după Silicon Valley și Signature Bank. Banca a suferit retrageri masive de depozite și o expunere substanțială la titluri de stat neperformante în climatul inflaționist actual.

JPMorgan a obținut achiziția activelor First Republic, care includ aproximativ 173 miliarde de dolari în credite și 30 miliarde de dolari în titluri de valoare, precum și 92 miliarde de dolari în depozite. Termenii financiari ai tranzacției nu au fost încă dezvăluiți până aseară, potrivit rapoartelor agenției de presă Bloomberg.

Prăbușirile băncilor care figurau ca sigure încep să stârnească îngrijorări printre toți cei cu conturi în bănci, iar BCR și Banca Transilvania nu fac excepție. Momentan specialiștii spun că nu ar fi motive de îngrijorare, însă nici în SUA nu s-au dat alerte înainte de dezastru.