Va fi nebunie! S-a schimbat codul rutier! Greșeala care de acum te va lăsa pe loc fără permisul de conducere

01 feb. 2022
Va fi nebunie! S-a schimbat codul rutier! Greșeala care de acum te va lăsa pe loc fără permisul de conducere

La începutul anului a intrat în vigoare noul cod rutier care prevede o serie de modificări importante despre care șoferii trebuie să știe. Una dintre ele blochează dreptul unei persoane de a conduce vreodată pe drumul public.

Conform noului cod rutier, şoferii care nu sunt declaraţi „admişi” la controlul medical obligatoriu nu vor avea dreptul să conducă autovehicule, iar permisul acestora va fi suspendat.

Cu alte cuvinte, în momentul în care un medic constată o afecțiune incompatibilă cu șofatul este obligat să-l trimite pe pacient la un centru de testare acreditat, iar în urma investigațiilor se va stabili dacă acesta poate sau nu să conducă.

Dacă vă întrebați care sunt bolile care pot opri o persoană în a obține permisul de conducere, ei bine, documentul nu poate fi obținut de cei care suferă de afecțiuni la nivelul aparatului respirator.

Noul cod rutier. Bolile care te lasă fără permis de conducere

O regulă similară se aplică și la conducătorii auto care au epilepsie. Aceștia ase pot urca la volan doar dacă sunt monitorizați timp de cinci ani și nu au nici o criză în tot acest timp. Șoferii care suferă de probleme renale grave, apnee în somn, sau handicap locomotor, au nevoie de asemenea de un aviz medical.

Mai mult de atât, noul cod rutier mai arată că persoanele care suferă de boli vasculare periferice, cardiopatii sau insuficienţă cardiacă nu își pot reînoi permisele de conducere.

Excepție fac doar persoanele în cazul cărora medicul de familie poate garanta că sunt apte pentru a conduce pe drumul public. Există totuși și o veste bună. Permisul auto retras din motive medicale poate fi redobândit doar dacă șoferul se vindecă.

Dacă aveți probleme cu vederea, atenție la ce spune medicul, dar și la ce simțiți. Noul cod rutier 2022 arată că persoanele care suferă de o pierdere tempoerară a vederii vor avea nevoie de o perioadă de readaptare.

Astfel, șoferii care se află în această situație vor fi nevoiți să aștepte cel puțin șase luni pentru a putea conduce din nou.