Ce reacții adverse poate da vaccinul Pfizer anti COVID-19. Cui nu îi este recomandat acest tip de vaccin

02 oct. 2021
Ce reacții adverse poate da vaccinul Pfizer anti COVID-19. Cui nu îi este recomandat acest tip de vaccin
Foto: hakan german from Pixabay

Până în prezent nu s-a inventat vreun medicament, vaccin sau supliment alimentar care să nu dea reacții adverse, mai ușoare sau mai severe. Este și cazul vaccinului anti COVID-19, dezvoltat de compania Pfizer pe baza ARN mesager. Acesta este considerat de Autoritatea Europeană în domeniu ca fiind sigur pentru cetățeni.

Milioane de oameni au primit până acum serul Pfizer, iar reacțiile adverse deși au existat, nu au fost prea mult și nici prea grave. Studiile au demonstrat că administrarea acestui vaccin este mult mai puțin riscantă decât trecerea prin boala declanșată de virusul Sars-Cov-2.

Reacțiile adverse apar de obicei scurt timp de la administrarea vaccinului, iar cele mai frecvente s-au dovedit a fi cele locale, cum ar fi durere în dreptul înțepăturii, roșeață și indurație la locul administrării. De asemenea au aprăut și reacții adverse sistemice, adică oboseală, dureri de cap, dureri musculare, dureri articulare, frisoane și febră. Aceste efecte negative sunt comune și așteptate pentru majoritatea vaccinurilor existente pe piata, nu doar pentru cele împotriva COVID-19. Inclusiv pentru cel anti-gripal.

Ce reacții adverse poate da vaccinul Pfizer

Atat Pfizer, cat si Moderna, ambele dezvoltate pe baza ARN mesager au transmis că vaccinurile lor prezintă o eficacitate de aproximativ 95% în prevenirea simptomelor ușoare și severe ale infecției COVID-19. Sunt neapărat necesare două doze, în caz contrar neputându-se face anticorpi.

Efectele secundare care pot să apară după vaccinarea cu Pfizer  sunt cauzate ca parte a raspunsului imun la vaccinuri. Studiul clinic efectuat de companie arată că cele mai frecvente efecte secundare asociate cu vaccinul Pfizer au fost usoare sau moderate.

Așadar reacțiile adverse cele mai comune au fost următoarele, potrivit studiilor întreprinse: durere si inflamatie la locul injectarii, oboseala, cefalee, dureri musculare si articulare, frisoane si febra. Simptomele au dispărut complet sau s-au ameliorat la doar câteva zile dupa vaccinare. Cele mai multe efecte secundare apar după a doua doza.

Ce persoane NU ar trebui să facă vaccinul Pfizer

Se întâmplă rar, la fel ca și în cazul tururor vaccinurilor, ca anumite persoane să dezvolte reacții alergice. Acestea apar de obicei imediat, iar centrele de vaccinare sunt pregătite pentru a asigura asistența necesară.

Vaccinurile anti COVID-19 nu sunt recomandate persoanelor alergice la substanța activă sau la una dintre componentele vaccinurilor.

Vaccinurile impotriva COVID-19 sunt contraindicate personalelor cu boala severă sau o infecție cu febră mare. Potrivit legislatiei, persoanele cu o temperatura corporala mare mare de 37.3 grade Celsius trebuie sa fie reprogramate.