Chiar dacă pentru o bună perioadă de timp importanța grupele de sânge a fost ignorată de oamenii de știință, cercetătorii și epidemiologii au dovedit între timp că există o legătură între acestea și predispoziția pentru anumite boli. Din această cauză, anumite grupe de sânge au o probabilitate mai mare de a face cancer, ulcer gastric sau suferi de infertilitate.
În total sunt patru grupe de sânge, 0, A, B, și AB, iar în România 33% din populație are grupa 0, 43% grupa A, 16% grupa B și 8% grupa AB. În funcție de grupa pe care o aveți, aveți o predispoziție pentru anumite boli și iată care sunt acestea mai jos, potrivit MedLife.
Cei cu grupa de sânge O sunt mai sensibili în ceea ce privește schimbarea bioritmului, au un sistem imunitar hiperactiv, o aciditate crescută și sunt predispuse la alcoolism. Această grupă de sânge are un risc crescut la malarie, holeră sau ulcer stomacal cauzat de virusuri și bacterii. De asemenea, potrivit unui studiu realizat în Islanda, acolo unde este predominantă grupa O de sânge, riscul de cancer de col uterin, de rect, ca și de piele este extrem de crescut la femei.
Persoanele cu cea mai răspândită grupă de sânge au de regulă un sistem imunitar destul de sensibil și o predispoziție pentru bolile cardiovasculare, diabet, tulburări psihice și afecțiuni de tip canceros. Grupa A de sânge mai poate fi afectată de bolile endocrine, în special insuficiență tiroidiană și hipercorticismul. De asemenea, aceste persoane prezintă un risc crescut pentru cancerul gastric.
Cei cu grupa B de sânge au un sistem imunitar puternic și o rezistență mai mare la boli, dar sistemul lor limfatic este unul deficitar. Din această cauză sunt predispuși la viroze, micoze, boli microbiene, reumatism și afecțiuni pulmonare. În plus, aceste persoane au un risc crescut la bolile autoimune, la oboseală cronică, diabet, afecțiuni renale, hipotensiune arterială și scăderi în greutate.
Pe de altă parte, grupa B este mai puțin vulnerabilă în fața cancerelor tumorale, cancerului pulmonar, endocrin (glandular) cerebral, însă pot fi expuse apariției cancerului osos și conjunctiv reticulat.
Grupa AB este afectată de afecțiuni caracteristice atât de la grupa A cât și de la grupa B. Din această cauză, incidența la cancerul de tiroidă este maxim în Canada, SUA și Europa. De asemenea, cei cu grupa AB au un risc crescut pentru boli neuro-endocrine, afecțiuni hematologice, metabolice, stres și carcinogeneză. În plus, femeile pot avea o frecvență mai crescută pentru cancer ovarian sau preeclampsie. Pe de altă parte, cei cu grupa AB sunt mai rezistenți la acțiunea agenților microbieni.