Laptele este un produs care nu trebuie să lipsească din alimentația copilului. Extrem de bogat în calciu și proteine, acesta are numeroase beneficii în ceea ce privește dezvoltarea armonioasa a corpului, dar ajută mult și dantura. Totuși sunt persoane care suferă de intoleranță la lactoză și nu mai pot consuma deloc produse lactate.
Acest tip de problemă poate să apară încă de la naștere sau peste mulți ani, când copilul devine adult. De altfel, există numeroase studii care arată că după 25 de ani, la multe persoane se diminuează numărul anumitor enzime și astfel laptele nu mai poate fi digerat. În aceste condiții, se caută alternative și se ajunge la laptele vegetal.
Trebuie însă subliniat că fie că este lapte de orez, cocos, caju sau ovăz, acesta nu va asigura conținutul necesar de calciu sau de proteine. Aceste sortimente sunt mai sărace în substanțele nutritive. Este important și să citiți eticheta pentru că multe produse de acest tip conțin coloranți sau alte substanțe nocive pentru corp.
Nutriționistul Lygia Alexandrescu avertizează și cu privire la laptele de soia, care nu este deloc recomandat celor care au probleme digestive. Poate accentua starea de rău, așa că mai bine îl evitați.
„Când vine vorba de laptele de soia, există îngrijorări legate de efectele acestuia asupra organismului, din cauza faptului că este bogat in izoflavone. Acești compuși naturali pot afecta receptorii de estrogen din organism și exista riscul apariției dezechilibratelor hormonale. Cu toate acestea, este o opțiune excelentă pentru cei cu intoleranță la lactoză, fiind în mod natural mai bogat în calciu decât alte tipuri de lapte vegetal.
Persoanele care suferă de sindromul de intestin iritabil pot constata că laptele de soia provoacă probleme digestive, datorita cantităților importante de galacto-oligozaharidă din boabele de soia. În schimb, laptele de soia care este fabricat din extract de proteine din soia tinde să fie mai ușor de tolerat”, a explicat Lygia Alexandrescu la Antena 3.