Îngrașă strugurii? Se mănâncă sau nu coaja? Efectele mai puțin știute ale celor mai consumate fructe ale toamnei

24 sept. 2021
Îngrașă strugurii? Se mănâncă sau nu coaja? Efectele mai puțin știute ale celor mai consumate fructe ale toamnei
Foto: Günter Hoffmann on Unsplash

A venit toamna brusc. Temperaturile au scăzut considerabil, dar din fericire fructele nu au fost foarte afectate. Strugurii, fie albi, fie mov artă încă foarte bine și sunt extrem de gustoși. Albi sau mov, oricare au multe beneficii, iar medicii nutriționiști ne recomandă să consumăm aceste fructe, acum cât sunt proaspete și naturale.

Mulți se întreabă dacă strugurii îngrașă sau nu. Ei bine specialiștii spun că NU. Practic 100 de grame înseamnă doar 72 de kilocalorii și un suport de nădejde când vine vorba de accelerarea metabolismului. În plus, sunt recomandați  și pentru ten, fiind intens folosiți la procesele de înfrumusețare.

Nutriționiștii ne spun să mâncăm și cojile, deși sunt foarte mulți cei care le aruncă. Însă astfel se renunță la cea mai importantă parte a fructului, care este foarte bogată în substanțe hrănitoare.

Strugurii mov sau negri, cum îi consideră unii au multă vitamina C, dar și B1 și B6, iar coaja și sâmburii conțin resveratrol, care reprezintă o adevărată minune pentru organism.

Resveratrolul este o minune pentru organism

Resveratrolul este un antioxidant cu rol important în suprimarea celulelor canceroase, reducerea tensiunii arteriale, încetinirea procesului de îmbătrânire și degenerarea celulelor cerebrale, reglarea nivelul insulinei în organism, scăderea colesterolului rău din sânge, combaterea bolii Alzheimer și ameliorarea durerile musculare și osoase. Specialiștii explică faptul că resveratrolul este cel care produce în organism secreția hormonului adiponectină.

Iar hormon are un rol foarte important în corp pentru că împiedică dezvoltarea mai multor tipuri de afecțiuni cardiace și protejează vasele de sânge. Un consum regulat de struguri reduce riscul inflamațiilor, îmbunătățește modul în care organele din corp procesează glucoza ori insulina, iar sâmburii strugurilor sunt extrem de bogați în uleiuri benefice și protejează împotriva formării cheagurilor de sânge.

Struguri albi sau struguri negri/mov?

Strugurii albi sunt la fel de delicioși și conțin multe minerale și vitamine. Au un rol de anti-inflamator și hidratează foarte bine și asta pentru că ei sunt 70% apă. Astfel ajută la procesul de înfrumusețare, tenul devine mai luminos, iar digestia mult mai bună. Strugurii albi conțin și ei reseveratrol, dar într-o cantitate mai mică.

Între strugurii albi și cei mov/negri, specialiștii sunt de părere că cei negri au mai multe efecte pozitive pozitive tocmai datorită resveratrolului, care are atât de multe efecte pozitive pentru organism.

De altfel, sunt mulți cei care iau suplimente pe bază de resveratrol, tocmai pentr a-și proteja și întări organismul.