Alimentele pe care le consumăm nu sunt deloc bune pentru organism, spune un cunoscut profesor în noua sa carte intitulată „Noua ordine alimentară. Și noi ce mai mâncăm”. Acesta a scos la iveală mai mute detalii extrem de importante cu privire la alimentele pe care le consumăm zilnic.
Profesorul Mencinicopschi spune că anumite alimente pot fi modificate, iar munca oamenilor de a mânca cât mai sănătos devine inutilă. Din cauza aditivilor adăugați de producători, alimentele pot deveni un real pericol, spune profesorul.
Laptele est unul dintre alimentele cel mai des modificate prin adăugarea de apă, extragerea grăsimilor sau prin combinarea diferitelor tipuri de lapte. De asemenea, există furnizori care se folosesc de conservanți sau de substanțe de neutralizare pentru a ascunde defectele sau pentru a preveni alterarea.
Profesorul spune că în smântână se adaugă făină, gelatină, lapte bătut, albuș de ou, cretă sau chiar gips.
„Untul este cel mai bine imitat de margarinele pe baza de grasimi hidrogenate, nocive pentru sanatate, obtinute din uleiuri vegetale sau din grasime de peste dezodorizata. Untul mai poate fi falsificat cu untura de porc sau seu de vită”, spune directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
În ceea ce privește brânzeturile, acestea sunt prelucrate prin înlocuirea proteinelor din lapte cu proteine de origine animală precum: praf din albuș de ou, plasmă sanguină, protein vegetale din mazăre, cereale sau soia.
De asemenea, profesorul spune că în miere se poate găsi îndulcitori naturali sau artificiali, în timp ce aceasta se îngroașă cu amidon, gelatină sau clei de oase.
Deși pare greu de crezut, carnea este un alt aliment consumat în mod constant de oameni și care poate fi modificat. Având în vedere că aceasta poate fi dezosată mecanic, ea are o valoare biologică și microbiologică scăzută. Profesorul adaugă că aceasta poate fi amestecată cu carnea de la alt animal.
Nu în ultimul rând, profesorul Mencinicopschi spune că atunci când cumpărăm carne de porc, trebuie să luăm în considerare că în aceasta se poate găsi și carne provenită de la cal sau măgar.
Alte alimente extrem de consumate de români care sunt procesate sunt cârnații, salamul, mezelurile și carnea tocată. Ele sunt modificate prin adăugarea de șorici, aditivi, soia și tendoane.