Când vine vorba de zahăr, este bine să încercăm să-l evităm pe cât posibil. Cu toate acestea rămâne o întrebare despre acesta și care este mai sănătos, zahărul brun sau zahărul alb. Sau poate mierea?
În primul rând, să începem cu zahărul din fructe, fructoza. Aceasta este sănătoasă în cazul în care mâncăm fructele ca atare și cu moderație. Trebuie să reținem că fructoza nu se consumă prin mișcare, ea metabolizându-se exclusiv în ficat. În acest caz, dacă bem foarte mult suc de fructe poate avea un comportament similar cu alcoolul. Mai exact obosește ficatul și stimulează producția de grăsime de rezervă, deci îngrașă.
Pe de altă parte, avem zaharoza sau zahărul clasic, care are aceeași structură și același efect indiferent că este alb sau brun, de sfeclă sau de trestie, sirop de arțar sau de agave. Mierea are la rândul ei o compoziție identică cu a zahărului. O moleculă de glucoză și una de fructoză.
Toți se numesc glucide rapide, care cresc brusc glicemia și produc o descărcare mare de insulină. De asemenea, energia lor calorică este combustibil pentru mișcare, însă ce rămâne neconsumat se transformă rapid în grăsime de rezervă.
Vă spunem de la început că nu este o mare diferență între cele două produse. Ambele provin din aceeași plantă, sfeclă sau trestie de zahăr, iar valorile nutriționale nu sunt tocmai atât de diferite.
În primul rând, zahărul brun este un mix de zahăr alb și melasă de culoare maronie. Tocmai această melasă face diferența, fiind un ingredient care crește ușor valorile nutriționale în cazul zahărului brun.
Concret, o linguriță de zahăr brun conține 15 calorii, în timp ce o linguriță de zahăr alb conține puțin peste 16 calorii. Deci zahărul brun câștigă în această privință, dar nu cu atât de mult pe cât ne-am fi așteptat. De asemenea, datorită melasei acesta are valori ușor mai ridicate de calciu, fier și potasiu, în comparație cu zahărul alb.
În concluzie, nu este mare diferență între cele două produse, dar este important ca, indiferent de varianta de zahăr preferată, să nu faceți exces. S-a dovedit deja că zahărul favorizează obezitatea și duce la apariția diabetului de tip 2, a unor boli cardiovasculare, a anumitor forme de cancer, a cariilor dentare și a ficatului gras.