În România, legislația actuală nu impune o limită de vârstă pentru șoferi, ceea ce înseamnă că orice persoană aptă din punct de vedere medical poate deține un permis de conducere, indiferent dacă are 18 sau 90 de ani.
Cu toate acestea, în contextul creșterii numărului de accidente în care sunt implicați șoferii vârstnici, autoritățile europene propun o serie de schimbări menite să sporească siguranța rutieră.
Comisia Europeană a lansat recent o propunere ce vizează modificarea normelor rutiere din toate statele membre, inclusiv România. Concret, propunerea prevede ca persoanele care au împlinit vârsta de 70 de ani să fie supuse unor verificări medicale periodice pentru a-și putea reînnoi permisul auto. În plus, se are în vedere și introducerea unor chestionare de autoevaluare privind capacitatea de a conduce.
„Comisia a propus ca testele de stabilire a aptitudinii de a conduce să fie introduse cu o frecvență, după vârsta de 70 de ani. De exemplu, dacă se poate impune un control medical sau un chestionar de autoevaluare.
Scopul este de a reduce numărul de șoferi care nu sunt apți să conducă și de creștere a siguranței rutiere”, se arată în propunerea Comisiei Europene de modificare a legislației rutiere în țările membre, scrie bzi.ro.
În forma propusă, șoferii cu vârsta de peste 70 de ani ar trebui să-și reînnoiască permisul de conducere la fiecare cinci ani. Această reînnoire ar fi condiționată de efectuarea unui control medical sau completarea unui chestionar de autoevaluare privind starea fizică și mentală necesară pentru a conduce în siguranță.
Deși legislația națională permite oricărui cetățean apt medical să conducă, inclusiv la vârste înaintate, conducătorii auto care au ieșit la pensie sunt obligați să demonstreze că sunt în continuare apți din punct de vedere fizic și psihic pentru a se afla la volan.
Astfel, chiar dacă nu există un prag maxim de vârstă pentru a conduce, există totuși o filtrare prin criterii medicale, menită să prevină accidentele cauzate de scăderea reflexelor, problemele de vedere sau alte afecțiuni specifice vârstei.